Wat en hoe?

OKiN brengt kinderen uit de meest besmette gebieden van Wit-Rusland (voornamelijk de streek rond Gomel) naar België om hen hier een gezondheidsvakantie van één of twee maanden aan te bieden in Vlaamse huisgezinnen. Deze kinderen komen voornamelijk uit arme gezinnen.

De kinderen worden begeleid door Belgische begeleiders en Wit-Russische tolken.

Je merkt duidelijk het verschil tussen de kinderen die voor het eerst komen en kinderen die reeds in een gastgezin hebben verbleven. Bij de eersten een beetje angst in de ogen voor het onbekende, bij de anderen vreugde om wie ze zullen terugzien en om wat ze opnieuw hopen te beleven.

Nee, het zijn niet allemaal engeltjes. Ze hebben hun karakter, net als onze Belgische kinderen. Maar algemeen kunnen we wel stellen dat deze kinderen – mede door hun strengere opvoeding – gehoorzaam en rustig zijn. Tijdens de busreis zijn er nooit problemen, gedisciplineerd verlaten ze de bus op de stopplaatsen en zitten rustig op de bus tijdens de lange reis. Wanneer ze voor de eerste keer bij het gastgezin aankomen zijn ze onwennig ( vreemde omgeving, totaal andere taal), maar ze passen zich zeer vlug aan. Misschien is de taal de eerste dagen wel een probleem, maar de ervaring heeft ons geleerd dat onze tolken zeer weinig moeten tussenkomen om problemen op te lossen. Je staat ervan versteld op welke korte tijd ze Nederlands begrijpen. Ze leren zeer vlug.

Ieder gastgezin krijgt een boekje met de voornaamste woorden en korte zinnetjes in het Russisch- Nederlands-Russisch met fonetische uitspraak. Zijn er toch problemen neem contact met een bestuurslid en de tolk wordt ingeschakeld.

Wat eten betreft, zullen ze misschien wel weigerachtig staan tegenover groenten die ze in Wit-Rusland niet kennen . Forceer niets, laat hen eens proeven, vaak smullen ze daarna des te meer.
Fruit is in Wit-Rusland duur. Vele kinderen zijn verzot op bananen en druiven, wanneer ze de kans krijgen om deze in België te eten. En ook ijs is een geliefkoosd nagerecht.

We kunnen het niet genoeg benadrukken laat voor deze kinderen dezelfde regels gelden als voor je eigen kinderen. Het is niet de bedoeling om hen te verwennen, maar hen als kind van het gezin te behandelen. Duidelijke afspraken maken met het kind kan latere problemen vermijden.

Ze hebben soms andere gewoontes, en vaak kennen ze onze gebruiken niet. Geef hen de kans om zich aan te passen en het wordt zowel voor het kind als voor uw gezin een droomvakantie.

Prettige vakantie